Friskvårdsbidrag, vad är det och hur funkar det?

Friskvårdsbidrag som en personalförmån

Arbetsgivaren kan erbjuda motion och friskvård som en personalförmån, och behöver inte skatta för det om man följer Skatteverkets regler.
Beloppet måste vara av enklare slag, normalt inte över 1 000 kronor per tillfälle.

Enligt skatteverket får en arbetsgivare ge den anställda ett friskvårdsbidrag upp till 5000 kronor per år. Bidraget är alltså avdragsgillt för arbetsgivaren och skattefritt för den anställda.

Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen 2018 blev det klart att också dyrare sporter som exempelvis golf och ridning ska omfattas av friskvårdsbidraget, så har inte tidigare varit fallet.

I år gjorde Skatteverket ett nytt ställningstagande där Internettjänster som kan användas för att träna hemma eller på annan plats nu omfattas av friskvårdsbidraget. Det vill säga att appar som du använder till din träning hemma kan ge friskvårdsbidrag.

För mer detaljerad information kan man gå in på Skatteverkets hemsida och läsa om friskvårdsbidraget, här finns även en lista på vilka friskvårdsaktiviteter och träningsformer som arbetsgivaren kan erbjuda skattefritt, men det är i slutändan arbetsgivaren som bestämmer vad som är eller inte är giltigt som friskvård.

Friskvård för dig med egen firma

Driver man ett aktiebolag och är anställd i bolaget har bolaget rätta att utnyttja friskvårdsbidraget. Har du däremot ett handelsbolag eller enskild firma får du tyvärr stå för hela kostnaden själv, om inte…
Just det, det finns ett undantag: När det gäller rehabilitering är skatteläget ett annat. Att gå exempelvis till en kroppsterapeut, naprapat eller kiropraktor, eller att få massage i rehabiliteringssyfte är avdragsgillt för såväl aktiebolaget som för den enskilda firman.

Många utnyttjar inte förmånen

Trots alla undersökningar som visar fysisk aktivitet, motion och olika former av terapi bidrar till att minska fysisk och psykisk ohälsa, och trots att många arbetsgivare erbjuder friskvårdsbidrag är det mer än en tredjedel om inte utnyttjar möjligheten.
De främsta anledningarna var att personerna saknar motivation, inspiration eller inte hinner.

Hur kan du som arbetsgivare göra det lättare för dina anställda?

Du kan som arbetsgivare ta hjälp av tjänster som Actiway och göra det lättare för de anställda att utnyttja sitt friskvårdsbidrag.
Du kan även få en behandlare att besöka arbetsplatsen med jämna mellanrum.
Numera anses så kallad kontorsmassage och liknande behandlingar av enklare slag som skattefri friskvård om behandlingen erbjuds hela personalen.

Bodywork på arbetsplatsen

Bodywork hittar man i centrala Malmö, närmare bestämt på Kalendegatan 25.
Men jag har även en mobil klinik. Vid ett antal tillfällen varje månad kommer jag ut till olika företag som ställer ett utrymme på sitt kontor till mitt förfogande.
Behandlingarna på företagen är väldigt uppskattade av de anställda då de inte behöver ta sig någon annanstans och faktiskt får en behandling under arbetstid. Bra av arbetsgivaren!

Använd ditt bidrag på Bodywork

Du som har ditt friskvårdsbidrag på ett konto hos tex Actiway kan utnyttja det på Bodywork.
Det enda du behöver då är att tala om det när du kommer på behandling och visa upp ett ID- kort med ditt personnummer, då dras beloppet från ditt Actiway-konto.

Varmt välkommen!